Pôsobnosť valného zhromaždenia v akciovej spoločnosti v porovnaní českého a slovenského práva - Štofková, Anna (2025)
Cieľom diplomovej práce je skúmanie a rozbor právnej úpravy pôsobnosti valného zhromaždenia v porovnaní českej akciovej spoločnosti a slovenskej akciovej spoločnosti. V úvode sa práca zameriava na základnú charakteristiku akciovej spoločnosti, valného zhromaždenia, postavenia akcionárov, ako aj na proces zvolávania a rozhodovania valného zhromaždenia. Následne sa práca konkrétne venuje rozboru pôsobností valného zhromaždenia a ich rozsahu a porovnaniu rozhodujúcich pôsobností v rámci čaského a slovenského právneho poriadku. V závere sú zhrnuté hlavné zistenia a porovnania, ich význam pre prax a taktiež sú navrhnuté odporúčania vyplývajúce z vykonanej analýzy.