Péče řádného hospodáře v českém a britském právním řádu - Vu, Ha Thi; Kříž, Radim, 1965-; Grmelová, Nicole, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá institutem péče řádného hospodáře jako jedním ze stěžejních principů správy cizího majetku v českém a britském právním řádu. Péče řádného hospodáře představuje soubor pravidel chování ukládajících členům orgánů obchodních korporací povinnost postupovat loajálně, s potřebnými znalostmi a s odbornou pečlivostí. Práce analyzuje, jak je tento institut teoreticky ukotven, jak se historicky vyvíjel a jak je uplatňován v právní praxi dvou odlišných právních kultur. Zatímco český právní řád vychází z kontinentální tradice založené na kodifikaci povinností, britský právní řád staví na precedentní povaze common law a na široce formulovaných fiduciárních principech konkretizovaných judikaturou. Cílem této práce je vyzkoumat hlavní rozdíly a styčné body obou přístupů a posoudit, nakolik jsou tyto odlišnosti dány rozdílnou právní kulturou, strukturou právního řádu a rolí soudů při výkladu právních norem. Výzkum vychází z analýzy české právní úpravy obsažené zejména v občanském zákoníku a zákoně o obchodních korporacích, dále z britského Companies Act 2006 a klíčové judikatury anglických soudů. Pozornost je věnována také postavení povinnosti loajality, otázce míry odborné péče, pravidlu podnikatelského úsudku a následkům porušení fiduciárních povinností.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses