Nové trendy v automobilovém průmyslu v Německu - Siekel, Matěj; Jiránková, Martina, 1967-; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce „Nové trendy v automobilovém průmyslu v Německu“ reaguje na současnou transformaci, ke které v tomto odvětví dochází. Automobilový sektor historicky značně přispíval emisemi skleníkových plynů do ovzduší a tím i ke globálnímu oteplování. Řešením, které by jej měly dekarbonizovat je několik, a je právě na výrobcích, aby pomoci svých inovací a nových přístupů snížily emisní stopu tohoto sektoru. Díky této změně, lze očekávat zvýšený tlak na investice do výzkumu a vývoje. Hlavním cílem práce je proto posoudit, zda a jak investice do výzkumu a vývoje ovlivňují provozní ziskovost vybraných automobilových společností. K naplnění stanoveného záměru byla zvolena kvantitativní analýza již existujících dat. Výzkum vychází z panelových dat šesti automobilových společností převážně z Německa nebo s ním úzce spojených za období 2010–2024. Pro vyhodnocení vztahů mezi zvolenými proměnnými byly použity tři varianty panelové regrese s fixními efekty, přičemž dosažené výsledky nenaznačují statisticky významný vztah mezi výdaji na výzkum a vývoj a provozní ziskovostí analyzovaných automobilek. Naopak konzistentně významným indikátorem se ukázala návratnost aktiv. Práce tak naznačuje, že ačkoli je v současnosti tlak na inovace v automobilovém průmyslu vysoký, výdaje na výzkum a vývoj zatím neprokazují zásadní vliv na provozní ziskovost tohoto sektoru. Výsledky ovšem podtrhují důležitost efektivního nakládání s aktivy.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses