Vývoj cukrovarnického průmyslu v Československu v letech 1955–1970 - Hruška, Martin (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj cukrovarnického průmyslu v Československu v období 1955–1970. Cílem práce je ověřit pravdivost hypotézy, že ve sledovaném období cukrovarnický průmysl procházel stabilním obdobím rozvoje. Neboli v daném období muselo růst celé cukrovarnictví, tím pádem také výroba primárního produktu. První část práce popisuje vývoj cukrovarnického průmyslu v Československu od roku 1945 do roku 1955, dále popisuje kolektivizaci, to, jak funguje průmysl v plánované ekonomice a také definuje ekonomické veličiny ve vztahu k národohospodářskému plánování, které jsou použity v praktické části práce. Druhá část obsahuje analýzu výroby cukru společně s realističností plnění plánů ve zkoumaném období, dále také obsahuje analýzu osobní spotřeby cukru a cukrovinek, analýzu vývoje cen cukru, analýzu zahraničního obchodu s cukrem, a nakonec analýzu soběstačnosti Československa v produkci cukru. Výsledkem je potvrzení hypotézy, neboť Československé cukrovarnictví ve zkoumaném období procházelo obdobím rozvoje a vzrostla také výroba primárního produktu neboli cukru, což vychází z podložených dat.