Od tréninkových dat k výstupům : Jak jazykové modely přebírají vzorce z textových korpusů - Rubeš, Ondřej; Kliegr, Tomáš; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Stylové chování velkých jazykových modelů se může při jemném doladění výrazně měnit podle povahy trénovacích dat. Tato diplomová práce zkoumá, zda adaptace modelu na stylově konzistentní korpus jednoho autora vede k měřitelným změnám v generovaných textech a jakým způsobem lze tyto změny systematicky vyhodnotit. Hlavním cílem je experimentálně posoudit rozsah stylistického posunu po jemném doladění a ověřit jej pomocí vícerozměrné kvantitativní analýzy. Práce je rozdělena do šesti kapitol. Úvodní část shrnuje teoretická východiska analýzy diskurzu, stylometrie a fungování velkých jazykových modelů. Následuje vytvoření referenčního diskurzního profilu autora, založeného na kvalitativní analýze vybraných segmentů. Hlavní část práce popisuje návrh experimentu zahrnující přípravu trénovacího korpusu, jemné doladění tří modelových architektur (GPT-2, Mistral, Qwen), konstrukci evaluační promptové sady a generování textových výstupů. Závěrečná analytická část hodnotí jazykové posuny v lexikální, syntaktické, pragmatické, emoční a embeddingové rovině a porovnává chování modelů před a po doladění. Výsledky ukazují, že jemné doladění způsobuje konzistentní stylistické změny napříč všemi třemi modely. Nejvýrazněji se projevují ve stabilizaci slovní zásoby, změnách v distribuci slovních druhů, úpravě výpovědního tónu a ve způsobu organizace vět. Embeddingové ukazatele potvrzují celkové přiblížení generovaných textů k referenčnímu stylu autora, přičemž nejstabilnější adaptaci vykazují modely Qwen a Mistral. Analýza zároveň neprokazuje zvýšení toxicity ani zhoršení technické kvality textů.
Vedoucí práce: Tomáš Kliegr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses