Dekompozice mzdových rozdílů mezi regiony v ČR - Javorek, Michal; Mazouch, Petr, 1981-; Fischer, Jakub, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá kvantifikací a strukturální dekompozicí regionálních mzdových disparit mezi hlavním městem Prahou a ostatními kraji České republiky v období 2014–2023. Analýza je zaměřena na zaměstnance ve mzdové sféře a vychází z individuálních mikrodat Informačního systému o průměrném výdělku. S využitím metody Oaxaca–Blinderovy dekompozice rozšířené o regrese typu RIF je analyzováno mzdové rozdělení v jednotlivých kvantilech, což umožňuje identifikovat rozdíly mezi regiony nejen v mediánu, ale i v 1. a 3. kvartilu mzdového rozdělení. Výsledky potvrzují, že mzdová mezera mezi Prahou a ostatními kraji je v celém sledovaném období stabilně přítomná a v rámci rozdělení výrazně diferencovaná. Zatímco ve 3. kvartilu dosahuje relativní mzdový rozdíl nejvyšších hodnot, v 1. kvartilu je tato mezera nejnižší. Klíčovým zjištěním je dominantní role vysvětlitelné složky v Oaxaca–Blinderově dekompozici, která u většiny krajů v roce 2023 pokrývá přibližně 50–80 % celkové mzdové mezery v mediánu a její podíl v čase roste. Specifickým výsledkem je Středočeský kraj, kde vliv struktury pracovníků přesahuje celkovou mzdovou mezeru a nevysvětlitelná složka nabývá záporných hodnot. Tento vzorec je konzistentní s interpretací, že významnou roli hraje prostorové třídění lidského kapitálu a aglomerační efekty ve prospěch metropolitního trhu práce. Zjištění naznačují, že mzdová prémie Prahy je stále více determinována odlišnou strukturou pracovní síly, profesní skladbou a velikostí zaměstnavatelů, nikoli systematicky odlišným oceňováním srovnatelných charakteristik v jednotlivých regionech.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses