Vnímání značek internetových obchodů mladou generací - Dvořák, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá vnímáním značek internetových obchodů mladou generací. Cílem práce bylo zjistit, jaké faktory vedou generaci Z v rozhodování mezi značkami a jak tito mladí lidé vnímají Zalando a Shein. Teoretická část se věnuje pojmům marketingové komunikace, teorie značky a pojmu fast fashion, který je úzce spojován s mnoha obchody. Praktická část obsahuje nejprve představení sledovaných značek a poté disponuje výsledky z individuálních hloubkových rozhovorů, a na základě kterých jsou napsána doporučení pro značky. Kvalitativní výzkum odhaluje, že respondenti nakupují spíše z emocionálních důvodů, jsou si vědomi, že svými nákupy podporují fast fashion a jednoznačně preferují nakupování na e-shopech před kamennými obchody. Hlavní doporučení zahrnují cílené marketingové kampaně na mladou generaci, zlepšení zákaznického servisu Sheinu pro posílení loajality a také širší edukaci o dopadech rychlé módy.