Strategické sladění bezpečnostních opatření s obchodními cíli firmy - Škoda, Jakub; Hološka, Jiří, 1983-; Švadlenka, Radek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá strategickým sladěním bezpečnostních opatření s obchodními cíli organizace v prostředí regulovaném směrnicí NIS2, novým zákonem o kybernetické bezpečnosti a vybranými normami řízení bezpečnosti informací, zejména ISO/IEC 27001. Hlavním cílem je navrhnout a na dostupných datech ilustrovat rámec, který pomůže transformovat regulatorní požadavky a tradičně compliance-orientovaný přístup k bezpečnosti do podoby nástroje podpory podnikání (business enabler). Teoretická část vychází ze systematické literární rešerše zaměřené na koncept business enablementu, strategické slaďování businessu a IT, kulturní a lidské faktory alignmentu a klíčové regulatorní a normativní rámce (NIS2, ZKB, ISO/IEC 27001, NIST IR 8286B). Praktická část využívá sekundární kvantitativní analýzu výsledků čtyř bezpečnostních auditů (Org A–D) realizovaných podle zákona č. 181/2014 Sb. a vyhlášky č. 82/2018 Sb., doplněnou kvalitativní analýzou slovních komentářů z auditních zpráv šesti organizací (Org A–F). Výsledky ukazují opakující se nedostatky v oblasti governance, řízení rizik, využití BIA, definice SLA a plánování kontinuity činností, stejně jako komunikační bariéry mezi vedením, vlastníky aktiv, IT a bezpečností. Na tomto základě je navržen rámec strategického sladění, který propojuje domény řízení aktiv, BIA a rizik, SLA a architektury, provozu a kontinuity a role managementu a kultury s regulatorními požadavky a identifikovanými problémovými oblastmi. Součástí práce je také implementační plán pro typovou organizaci, která ukazuje, jak rámec zavádět v podmínkách omezených zdrojů a jak podpořit jeho dlouhodobou udržitelnost.
Vedoucí práce: Jiří Hološka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses