Socioekonomický vývoj Mexika po vstupe do Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) - Macejko, Samuel; Krejčová, Nikola, 1974-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Táto diplomová práca skúma socioekonomický vývoj Mexika po vstupe do Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), so zameraním na obdobie 1984 až 2004. Cieľom práce je analyzovať, ako uvoľnenie medzinárodného obchodu, nárast zahraničných investícií a prehlbovanie ekonomickej integrácie ovplyvnili hospodársky rast, produktivitu práce, štrukturálne zmeny a sociálne ukazovatele Mexika. Teoretický rámec vychádza z Ricardovej teórie komparatívnych výhod, Heckscher-Ohlinovho modelu, novej teórie obchodu, teórie endogénneho rastu, Okunovho zákona a teórie ekonomickej integrácie, ktoré umožňujú analyzovať procesy transformácie mexickej ekonomiky. Praktická časť využíva panelové modely fixných efektov (FE) a modely metódy rozdielov v rozdieloch (DiD), pričom Mexiko je porovnávané s kontrolnými krajinami Čile, Peru a Kolumbia. Analyzované sú ekonomické premenné (HDP na obyvateľa, produktivita práce, investície, obchodná otvorenosť, štruktúra hospodárstva a ďalšie) aj sociálne premenné (nezamestnanosť, nerovnosť, chudoba, vzdelanosť a ďalšie). Výsledky ukazujú, že vstup do NAFTA bol spojený s rastom produktivity práce, zvýšením reálneho HDP na obyvateľa, preorientovaním exportu na technologicky náročnejšie odvetvia a prehlbujúcou sa integráciou na severoamerické trhy, zatiaľ čo sociálne premenné, s dôrazom na nezamestnanosť, potvrdili priamy vplyv NAFTA, ale vykazovali podstatne miernenejší vývoj ako ekonomické premenné. Práca teda poskytuje ucelenú analýzu socioekonomických zmien v Mexiku v období po jeho začlenení do NAFTA.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses