Analýza HR procesů vybrané firmy a jejich optimalizace - Kafková, Kateřina; Švecová, Lenka; Šnaur, Iryna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Digitalizace procesů řízení lidských zdrojů (HR) se stává klíčovým faktorem efektivního fungování moderních organizací. Diplomová práce se zaměřuje na analýzu a optimalizaci HR procesů ve vybrané společnosti s cílem zvýšit jejich přehlednost, provázanost a efektivitu. Součástí práce je také návrh vizuálního řešení HR informačního systému, který sjednocuje jednotlivé procesy do jednoho uživatelsky přívětivého prostředí. V první části jsou popsány principy řízení lidských zdrojů a metodiky Business Analysis Body of Knowledge (BABOK) a Business Process Model and Notation (BPMN), které tvoří základ metodického rámce. Aplikační část se zaměřuje na zmapování a analýzu současného stavu jednotlivých procesů v jednotlivých fázích životního cyklu zaměstnance a na návrh jejich optimalizace. Na základě zjištěných poznatků vznikl návrh optimalizovaných procesů doplněný vizuálním prototypem systému vytvořeným v nástroji Figma, který slouží jako demonstrace možného sjednocení HR agend. Výstupem práce je komplexní metodický rámec a vizuální návrh systému, který přináší moderní a prakticky využitelné řešení pro digitalizaci a zefektivnění řízení lidských zdrojů.
Vedoucí práce: Lenka Švecová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses