Webová aplikace pro katologizace receptů a plánování výživy - Liapin, Pavel; Luc, Ladislav; Vojíř, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací webové aplikace, která slouží jako katalog ověřených receptů a zároveň podporuje plánování výživy s ohledem na týdenní cíle v oblasti energetické hodnoty a makroživin (bílkoviny, sacharidy a tuky). Teoretická část analyzuje potřeby jednotlivce při plánování jídel, porovnává existující online platformy a hodnotí vhodnost moderních webových technologií React a Node.js. Dále představuje základy teorie výživy a principy tvorby vyváženého jídelního plánu a popisuje klasický vodopádový model vývoje softwaru. K ověření použitelnosti výsledné aplikace je zvolena metoda System Usability Scale. Praktická část popisuje realizaci aplikace podle jednotlivých fází vodopádového modelu: sběr a analýza požadavků, návrh systému a datového modelu, implementace front-endu v Reactu a back-endu v Node.js, testování s vyhodnocením pomocí System Usability Scale, nasazení prvotní verze a návrh dalšího rozvoje. Aplikace umožňuje operace Create, Read, Update, Delete (CRUD) nad recepty, rychlé vyhledávání podle nutričních parametrů a automatickou tvorbu týdenního menu splňujícího uživatelem zadané kalorické a makroživinové limity. V závěru jsou dosažené výsledky porovnány s cíli stanovenými metodou Objectives and Key Results (OKR) a nastíněny možnosti budoucího rozšíření.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses