Velké jazykové modely : výkonnost ve středoškolské češtině a matematice - Richter, Jan; Chudán, David; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V posledních letech se velké jazykové modely (LLM) vyvíjejí mimořádně rychle a jejich využití v každodenním životě i odborné praxi výrazně narůstá. Ačkoli jsou tyto modely vyvíjeny převážně v USA a Asii, dokážou komunikovat ve mnoha jazycích, včetně češtiny. Otázkou však zůstává, jak dobře současné LLM českému jazyku skutečně rozumějí a nakolik jsou schopny řešit středoškolské matematické úlohy zadané v češtině. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit úroveň jazykových a matematických schopností nejnovější generace LLM a porovnat jejich výkonnost s výsledky starších modelů. Testování probíhalo na úlohách převzatých ze standardizovaných maturitních didaktických testů a testů SCIO, což umožňuje přímé srovnání. Do analýzy byly zahrnuty jak nejmodernější closed-source modely jako je GPT nebo Gemini, tak výkonné open-source modely jako Gemma, Qwen či Llama. Výkonnosti jednotlivých modelů jsou vzájemně porovnány a konfrontovány s daty z bakalářské práce K. Hrabáčové (Hrabáčová, 2024), která mapuje výkonnost starších generací LLM. Výsledky ukazují výrazné zlepšení schopností současných LLM v českém jazyce i matematice, přestože určité slabiny přetrvávají, zejména v oblasti detekce gramatických chyb. Práce tak přispívá k hlubšímu porozumění možnostem i limitům aktuálních LLM a dokládá rychlý vývoj tohoto technologického odvětví.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses