Analýza spotřebního chování a měření inflace domácností České republiky podle příjmových kvantilů - Šlézarová, Barbora (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou spotřebního chování a měřením inflace domácností České republiky podle rozdělení do příjmových kvantilů. Hlavním cílem práce je zjistit, zda se míra inflace statisticky významně liší napříč jednotlivými příjmovými skupinami domácností. K dosažení stanoveného cíle jsou v práci využita mikrodata z výběrového šetření SRÚ pro období let 2017-2024 a příslušné indexy spotřebitelských cen v detailním členění. Na jejich základě jsou vypočteny individuální hodnoty inflace jednotlivých domácností prostřednictvím Paascheho cenového indexu. Za pomoci Waldova testu je následně testován vliv příjmové situace domácností na individuální míru inflace. Výsledky potvrzují statisticky významný vliv pouze v letech šetření 2019, 2021, 2023 a 2024. Pro tyto roky je následně realizováno mnohonásobné porovnávání, díky kterému jsou v práci identifikovány konkrétní dvojice příjmových kvintilů, mezi nimiž existuje statisticky významný rozdíl v míře inflace. Analýza však neukázala, který konkrétní příjmový kvintil se z pohledu reálných dopadů řadí mezi nejzranitelnější. Zatímco v roce 2019 a 2023 byly zasaženy spíše nízkopříjmové domácnosti, v roce 2021 a 2024 naopak domácnosti s vyššími příjmy. Zjištění této práce mohou posloužit jako rozšíření oficiálních statistik publikovaných Českým statistickým úřadem a současně jako podklad pro budoucí analýzy týkající se specifické míry inflace pro různé skupiny domácností.