Používání generativní umělé inteligence uživateli a vnímání jejích rizik - Ševčík, Michal; Sigmund, Tomáš; Pavlů, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Rychlý rozvoj generativní umělé inteligence a její rostoucí dostupnost zásadně proměnily způsoby, jakými lidé pracují s informacemi, komunikují a vykonávají každodenní úkoly. Tyto nástroje umožňují efektivnější tvorbu obsahu, usnadňují práci i studium a přinášejí nové možnosti kreativního i analytického využití. Současně však vyvolávají otázky týkající se spolehlivosti výstupů, ochrany soukromí, etického nakládání s daty a rizika šíření nepřesných či zavádějících informací. Jelikož generativní AI představuje technologii, se kterou přichází do kontaktu stále širší část společnosti, je důležité porozumět tomu, jak ji uživatelé skutečně používají a jak reflektují její potenciální přínosy a rizika. Tato práce se zaměřuje na uživatelskou perspektivu generativní umělé inteligence a zkoumá vztah mezi způsobem jejího využívání, vnímanými přínosy a uvědomovanými riziky. Empirický výzkum byl realizován formou online dotazníkového šetření. Na základě dostupné literatury byly formulovány výzkumné otázky zaměřené na to, jak běžní uživatelé pracují s generativní AI, jak jí důvěřují a jak hodnotí její limity. Výsledky potvrzují, že generativní AI je široce využívána zejména pro úsporu času, usnadnění práce a rychlý přístup k informacím. Zároveň však ukazují, že uživatelé vnímají i významná rizika spojená se spolehlivostí výstupů a ochranou soukromí. U některých zkoumaných vztahů byl prokázán statisticky významný efekt, jiné si vyžadují další výzkum, zejména v oblasti kritického posuzování výstupů generativní umělé inteligence.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses