Návrh aplikace pro inteligentní agregaci zpravodajských zdrojů - Javor, Filip (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a tvorbou prototypu inteligentního agregátoru zpravodajství, který reaguje na problémy informačního přesycení a fragmentace mediálního prostoru. S využitím výzkumné metodiky Design Science Research práce systematicky postupuje od analýzy teoretických východisek, zahrnujících fenomény jako informační bubliny či kognitivní zkreslení, přes sběr uživatelských požadavků formou dotazníkového šetření až po definici strategie pomocí modelu Lean Canvas. Hlavním výstupem je interaktivní prototyp aplikace, která se od existujících řešení odlišuje aktivní podporou kritického myšlení uživatelů prostřednictvím funkcí, jako je porovnávání různých perspektiv jedné události, vizualizace vlastnických struktur, hodnocení důvěryhodnosti zdrojů a využití umělé inteligence pro detekci manipulativního obsahu.