Návrh aplikace pro inteligentní agregaci zpravodajských zdrojů - Javor, Filip; Sigmund, Tomáš; Vondra, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a tvorbou prototypu inteligentního agregátoru zpravodajství, který reaguje na problémy informačního přesycení a fragmentace mediálního prostoru. S využitím výzkumné metodiky Design Science Research práce systematicky postupuje od analýzy teoretických východisek, zahrnujících fenomény jako informační bubliny či kognitivní zkreslení, přes sběr uživatelských požadavků formou dotazníkového šetření až po definici strategie pomocí modelu Lean Canvas. Hlavním výstupem je interaktivní prototyp aplikace, která se od existujících řešení odlišuje aktivní podporou kritického myšlení uživatelů prostřednictvím funkcí, jako je porovnávání různých perspektiv jedné události, vizualizace vlastnických struktur, hodnocení důvěryhodnosti zdrojů a využití umělé inteligence pro detekci manipulativního obsahu.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses