Automatizované nasazení bezpečnostní infrastruktury v AWS pomocí Infrastructure-as-Code - Bárta, Martin; Hološka, Jiří, 1983-; Hanzlíček, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce reaguje na rostoucí význam bezpečnosti v cloudových prostředích a zabývá se návrhem a implementací bezpečnostního frameworku v AWS. S přechodem organizací do cloudu vznikají nová rizika, zejména v oblasti miskonfigurací a správy identit, která tradiční manuální postupy nedokážou efektivně pokrýt. Cílem práce je proto vytvořit automatizované, konzistentní a auditovatelné řešení založené na principech Infrastructure-as-Code a Security-as-Code, které minimalizuje riziko lidské chyby. Teoretická část analyzuje specifika cloudové bezpečnosti, model sdílené odpovědnosti a moderní přístupy DevSecOps. Dále se podrobně věnuje konceptu Infrastructure-as-Code a architektuře nástroje Terraform, které tvoří technologický základ celé práce. Na těchto základech staví praktická část, která popisuje tvorbu modulárního frameworku pomocí tohoto nástroje. Řešení integruje klíčové nativní služby AWS – CloudTrail pro auditní logování, AWS Config pro compliance, Amazon GuardDuty pro detekci hrozeb, IAM Access Analyzer a Security Hub pro centralizovaný dohled. Funkčnost frameworku je validována na modelové infrastruktuře prostřednictvím sady testovacích scénářů, které simulují reálné hrozby, jako je vystavení citlivých dat ve veřejném S3 bucketu, nešifrovaná úložiště či zneužití nadměrných IAM oprávnění. Výstupem práce je tak prakticky využitelný nástroj, který umožňuje i menším organizacím rychle nasadit robustní bezpečnostní standardy bez nutnosti složité konfigurace.
Vedoucí práce: Jiří Hološka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses