Specifika správy a vztahů zastoupení obchodních korporací vlastněných samosprávami se zvláštním zřetelem na hl. m. Prahu - Mašek, Jakub (2025)
Disertační práce se zabývá analýzou specifik správy a vztahů zastoupení společností vlastněných místními samosprávami se zvláštním zřetelem na hl. m. Prahu. Po základní charakteristice segmentu společností se práce zabývá základním přehledem literatury a teoretickým rámcem, který je založen na teorii zastoupení, správě veřejně vlastněných společností dle Kodexu OECD a specifikách právního postavení městských obchodních společností. Cílem práce je rozšíření teorie podnikových financí v oblasti správy a vztahů zastoupení obchodních korporací vlastněných samosprávami se zvláštním zřetelem na hl. m. Prahu pomocí kvalitativní formy výzkumu. Na základě teoretického rámce dochází k formulování tří výzkumných otázek, na které se práce snaží zodpovědět – I. Proč samosprávy městské obchodní společnosti vlastní a zakládají? II. Jak se liší správa městských obchodních společností od privátně vlastněných? a III. Kde vznikají neefektivity z důvodu veřejného vlastnictví městských obchodní společností? Metodologie použitá pro zodpovězení těchto otázek je založena na kvalitativním výzkumu, kdy je na bázi case-study metody a hloubkových rozhovorů snahou doplnit teorii podnikových financí v této oblasti. Pro zodpovězení první otázky byla navržena kategorizace společností, ze které vznikne typologie městských obchodních společností, dále dojde k analýze daňových a účetních aspektů založení takové obchodní korporace a politických motivací, které souvisejí s jejich činností. Pro zodpovězení druhé otázky, došlo k adaptaci teorie zastoupení na prostředí městských obchodních společností a dále byly zkoumány jednotlivé možnosti výkonu vlastnických práv samosprávy vůči portfoliu městských obchodních společností.