Vývoj potratovosti v Polsku v evropském kontextu po roce 1990 - Síbová, Monika; Hon, Filip; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem potratovosti v Polsku po roce 1990 v kontextu společenských, legislativních a demografických změn. Cílem práce je analyzovat dlouhodobé trendy potratovosti a zasadit je do širšího evropského rámce prostřednictvím mezinárodního srovnání. Hlavními ukazateli jsou úhrnná míra potratovosti, index potratovosti, věkově specifické míry plodnosti, úhrnná plodnost a věk matky při narození dítěte. Vývoj těchto ukazatelů je zkoumán na základě dat z mezinárodních statistických zdrojů, zejména Eurostatu či Human Fertility Database, případně Johnston`s Archive. V analytické části je využit model časových řad ARIMAX, který umožňuje kvantifikovat dopad legislativních opatření na vývoj potratovosti v Polsku, konkrétně zákona z roku 1993 a rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2020. Práce reflektuje nejen vliv legislativních změn, ale i hodnotových faktorů a náboženského kontextu na reprodukční chování polské populace. Zjištěné výsledky potvrzují, že Polsko se v evropském kontextu vyznačuje mimořádně nízkou potratovostí, která je úzce spojena s restriktivní legislativou a silným společenským vlivem katolické církve. Práce tak přispívá k hlubšímu pochopení demografických a sociokulturních specifik reprodukčního chování ve střední a východní Evropě po roce 1990.
Vedoucí práce: Filip Hon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses