Postup implementace podpory podnikových procesů ve workflow systému Camunda - Lacinová, Barbora (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a ověřením postupu pro transformaci podnikových procesů z konceptuálních modelů vytvořených dle metodiky MMABP do spustitelné podoby ve workflow systému Camunda. Hlavním přínosem práce je formulace technicky proveditelného a opakovatelného postupu, který popisuje převod technologického modelu do implementační úrovně v Camunda, včetně práce s procesními proměnnými, formuláři, událostmi a rozhodovací logikou. Teoretická část vymezuje principy procesního modelování, přístupy MMABP, ARIS a TOGAF, popisuje notaci BPMN a možnosti workflow systémů. Na základě těchto východisek je následně navržen vlastní transformační postup respektující princip tří architektur a specifika implementace v Camunda. Praktická část poskytuje ověření navrženého transformačního postupu na reálném příkladu. Pro tento účel je vytvořen konceptuální model procesů Zpracování stavební zakázky, Ocenění zakázky, Příprava ocenění nabídky, Zpracování nabídky, které jsou převedeny do technologické a následně implementační podoby. Výsledná implementace je otestována pomocí podle mezinárodního standardu, což umožňuje vyhodnotit správnost i úplnost navrženého postupu. Závěr práce shrnuje výsledky ověření, identifikuje silné a slabé stránky navrženého postupu a formuluje doporučení pro jeho další rozvoj i praktické nasazení v oblasti procesní automatizace.