AI jako spoluinvestor : vývoj inteligentního systému pro rizikové investování - Stejskal, Michael (2025)
Rostoucí objem investičních příležitostí v oblasti rizikového kapitálu vytváří potřebu efektivnějších přístupů k jejich analýze. Investoři čelí informačnímu přetížení a nemohou aplikovat hloubkovou analýzu na velké množství příležitostí. Cílem této práce je položit základ pro AI řešení, které tyto výzvy adresuje, a validovat jeho koncept s reálnými uživateli. Práce pokrývá discovery fázi produktového vývoje a postupuje podle osvědčených metodik, Lean Startup a Continuous Discovery Habits. Metodicky práce kombinuje teoretickou analýzu rozhodovacích procesů ve venture capital s kvalitativním výzkumem formou polostrukturovaných rozhovorů s investičními profesionály. Na základě těchto poznatků bylo navrženo řešení postavené na principu postupného odhalování informací napříč třemi úrovněmi rozhodování. Byl vytvořen UX prototyp a validován s investory. Výsledky validace ukázaly, že nejvyšší hodnotu uživatelé spatřují v schopnosti systému poskytovat expertní analýzu v oblastech, kde sami nemají hloubkové znalosti. Kritickým předpokladem přijetí je transparentnost a uvádění zdrojů pro každé tvrzení generované umělou inteligencí. Většina oslovených investorů projevila zájem o design partnerství, což potvrzuje, že koncept odpovídá reálným potřebám trhu. Praktickým přínosem práce je validovaný koncept připravený pro další fáze produktového vývoje. Teoretickým přínosem jsou empirické poznatky o vnímání a požadavcích na AI technologie v prostředí venture capital.