Jak AI mění způsob vyhledávání informací na internetu - Adamska, Sofiia; Sklenák, Vilém, 1963-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá analýzou toho, jak moderní AI chatboti, kteří fungují na základě velkých jazykových modelů, mění proces vyhledávání informací na internetu. Zvláštní pozornost je věnována tomu, do jaké míry mohou představovat alternativu ke tradičním vyhledávacím systémům a jak přispívají k postupné změně uživatelského chování při práci s informacemi. Teoretická část se věnuje vývoji vyhledávání, principům fungování vyhledávačů, jejich omezením a evoluci generativních modelů. Empirická část zahrnuje experimentální srovnání tří nejpoužívanějších AI chatbotů, konkrétně ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot, a tradičního vyhledávače Google na souboru dvaceti složitých testovacích dotazů z různých kategorií. Tyto dotazy byly koncipovány jako modelové otázky běžného uživatele, aby co nejlépe odrážely reálné situace, ve kterých lidé využívají vyhledávací nástroje. Odpovědi byly hodnoceny podle určitých kritérií, mezi která patří přesnost, aktuálnost a relevance. Práce také zdůrazňuje rostoucí trend integrace generativní umělé inteligence do vyhledávacích nástrojů a vývoj funkcí, které kombinují tradiční indexované vyhledávání s možnostmi generativních modelů. Takový přístup otevírá perspektivy pro nové formy práce s informacemi a rozkrývá možné směry dalšího vývoje v této oblasti.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses