Návrh metodiky pro automatickou klasifikaci dokumentů ve veřejné správě s využitím velkých jazykových modelů - Kyzrová, Johana (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem systému pro automatickou klasifikaci dokumentů ve veřejné správě a jeho ověřením podle požadavků evropského regulatorního rámce. Návrh vychází z analýzy dokumentového úložiště Ministerstva průmyslu a obchodu a zhodnocení současných metod klasifikace. Motivací je potřeba efektivního třídění milionů dokumentů, což je klíčové pro prevenci úniku dat i budoucí rozvoj inteligentních služeb. Analýza současných přístupů i konzultace s trhem ukázaly, že moderní jazykové modely poskytují nejvhodnější řešení. Na základě toho byla zvolena metoda Retrieval Augmented Classification, doplněná o zero-shot postup pro obecné typy dokumentů. Součástí práce je také validace návrhu podle oblastí vymezených v AI Aktu, která ukazuje, že systém je slučitelný s požadavky na data governance, dokumentaci, dohled, přesnost i kybernetickou bezpečnost. Omezení práce spočívají zejména v absenci reprezentativních dat pro praktické ověření návrhu. Výsledný koncept však představuje realizovatelný a přenositelný základ pro pilotní testování a dále přispívá k diskusi o bezpečném využití umělé inteligence ve státní správě.