Návrh metodiky pro automatickou klasifikaci dokumentů ve veřejné správě s využitím velkých jazykových modelů - Kyzrová, Johana; Umlauf, Miroslav; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem systému pro automatickou klasifikaci dokumentů ve veřejné správě a jeho ověřením podle požadavků evropského regulatorního rámce. Návrh vychází z analýzy dokumentového úložiště Ministerstva průmyslu a obchodu a zhodnocení současných metod klasifikace. Motivací je potřeba efektivního třídění milionů dokumentů, což je klíčové pro prevenci úniku dat i budoucí rozvoj inteligentních služeb. Analýza současných přístupů i konzultace s trhem ukázaly, že moderní jazykové modely poskytují nejvhodnější řešení. Na základě toho byla zvolena metoda Retrieval Augmented Classification, doplněná o zero-shot postup pro obecné typy dokumentů. Součástí práce je také validace návrhu podle oblastí vymezených v AI Aktu, která ukazuje, že systém je slučitelný s požadavky na data governance, dokumentaci, dohled, přesnost i kybernetickou bezpečnost. Omezení práce spočívají zejména v absenci reprezentativních dat pro praktické ověření návrhu. Výsledný koncept však představuje realizovatelný a přenositelný základ pro pilotní testování a dále přispívá k diskusi o bezpečném využití umělé inteligence ve státní správě.
Vedoucí práce: Miroslav Umlauf
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses