Záhada vědomí a poznání : základy noetiky - Trnka, Tomáš, 1888-1961 (Za vzděláním, 1922)
Publikace představuje filosoficky zaměřené pojednání o podstatě lidského vědomí, procesu poznání a možnostech lidského rozumu. Autor se soustředí na základní otázky noetiky (teorie poznání), analyzuje vztah mezi subjektivním vědomím a objektivní skutečností, povahu pravdy, zkušenosti a myšlení a kriticky se vyrovnává s hlavními soudobými filosofickými směry. Text je psán s cílem zpřístupnit složitá epistemologická témata širšímu vzdělanému publiku, přičemž si zachovává odbornou úroveň a systematičnost výkladu.