Záhada vědomí a poznání : základy noetiky - Trnka, Tomáš, 1888-1961 (V Praze : Jos. R. Vilímek, 1922)
Publikace představuje filosoficky zaměřené pojednání o podstatě lidského vědomí, procesu poznání a možnostech lidského rozumu. Autor se soustředí na základní otázky noetiky (teorie poznání), analyzuje vztah mezi subjektivním vědomím a objektivní skutečností, povahu pravdy, zkušenosti a myšlení a kriticky se vyrovnává s hlavními soudobými filosofickými směry. Text je psán s cílem zpřístupnit složitá epistemologická témata širšímu vzdělanému publiku, přičemž si zachovává odbornou úroveň a systematičnost výkladu.
Obsahuje bibliografii
Keywords: věda; vědecké poznání; teorie poznání; vědomí; pojednání; science; scientific knowledge; theory of knowledge; consciousness; essays