Příběh Hlávkovy porodnice : příspěvek k dějinám, současnosti a budoucnosti porodnice U Apolináře se zvláštním přihlédnutím k významným osobnostem oboru - Kovář, Martin, 1965- (Studie (Národohospodářský ústav Josefa Hlávky), 2025)
Publikace přibližuje 150letou historii Hlávkovy porodnice U Apolináře, jedné z nejvýznamnějších institucí českého porodnictví. Autoři sledují vznik a architektonické pojetí budovy navržené Josefem Hlávkou, vývoj porodnické péče od konce 19. století po současnost i společenský a politický kontext, který chod porodnice ovlivňoval. Zvláštní pozornost věnují osobnostem, které formovaly obor porodnictví i samotnou instituci, a dokumentují proměny lékařské praxe, technického vybavení a organizačního fungování pracoviště. Kniha využívá bohatý obrazový materiál, faksimile archivních dokumentů a doplňuje text souhrny v češtině a angličtině. Publikace vychází u příležitosti 150. výročí otevření Hlávkovy budovy a představuje významný příspěvek k dějinám českého zdravotnictví i architektury.