Příběh Hlávkovy porodnice : příspěvek k dějinám, současnosti a budoucnosti porodnice U Apolináře se zvláštním přihlédnutím k významným osobnostem oboru - Kovář, Martin, 1965-; Pařízek, Antonín, 1959- (Praha : Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, 2025)
Publikace přibližuje 150letou historii Hlávkovy porodnice U Apolináře, jedné z nejvýznamnějších institucí českého porodnictví. Autoři sledují vznik a architektonické pojetí budovy navržené Josefem Hlávkou, vývoj porodnické péče od konce 19. století po současnost i společenský a politický kontext, který chod porodnice ovlivňoval. Zvláštní pozornost věnují osobnostem, které formovaly obor porodnictví i samotnou instituci, a dokumentují proměny lékařské praxe, technického vybavení a organizačního fungování pracoviště. Kniha využívá bohatý obrazový materiál, faksimile archivních dokumentů a doplňuje text souhrny v češtině a angličtině. Publikace vychází u příležitosti 150. výročí otevření Hlávkovy budovy a představuje významný příspěvek k dějinám českého zdravotnictví i architektury.
Částečně tištěno napříč
Publikace vychází při příležitosti 150. výročí otevření Hlávkovy budovy porodnice
Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
České a anglické resumé
Keywords: Hlávka, Josef, -- 1831-1908; Královská česká zemská porodnice a nalezinec (Praha, Česko); 19.-21. století; 1875-2025; architekti; mecenáši; vnitřní politika; porodnice; dějiny porodnictví; porodníci; Rakousko-Uhersko; Česko; studie; biografie; 19th-21st centuries; architects; benefactors; internal policy; maternity hospitals; history of obstetrics; obstetricians; Austro-Hungarian Monarchy; Czechia; studies; biography