Nástroje monetární politiky České národní banky a jejich vliv na hypoteční trh a dostupnost bydlení v České republice v letech 2008-2022 - Koktavý, Pavel; Makovec, Pavel; Veselá, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá, jak se nástroje měnové politiky České národní banky promítají do hypotečního trhu a cen rezidenčních nemovitostí v České republice v období 2008–2024. Teoretická část vymezuje nástroje měnové politiky, cíle měnové politiky a transmisní mechanismus, včetně jeho specifik v oblasti nemovitostního trhu. Praktická část využívá deskriptivní analýzu, regresní modely, analýzu časových zpoždění, VAR model, impulzní odezvy, Grangerovu kauzalitu a BSADF test za účelem kvantifikace vztahů mezi repo sazbou, hypotečními sazbami, objemy nových úvěrů a cenami nemovitostí. Výsledky ukazují existenci statisticky významných transmisních vazeb mezi měnovou politikou a hypotečním trhem a potvrzují, že změny úrokových sazeb ČNB se přenášejí do hypotečních sazeb i do aktivity na úvěrovém trhu. Analýza rovněž identifikuje epizody cenového růstu, které mohou nést charakteristiky spekulativní bubliny. Práce shrnuje dopady transmisních kanálů a diskutuje faktory ovlivňující dostupnost hypotečních úvěrů v České republice.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses