Vplyv politických inštitúcií na ekonomický rozvoj : Komparácia Izraela a Jordánska - Klieštíková, Denisa; De Castro, Tereza; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá vplyvom politických inštitúcií na ekonomický rozvoj v Izraeli a Jordánsku v období rokov 2000 až 2022. Cieľom je zhodnotiť a porovnať, do akej miery rôzne aspekty politických inštitúcií (najmä politický režim, kvalita vládnutia a politická stabilita) ovplyvňujú ekonomický rozvoj meraný prostredníctvom indexu ľudského rozvoja, hrubého domáceho produktu na obyvateľa a priamych zahraničných investícií. Analýza je založená na kvantitatívnej metóde viacnásobnej lineárnej regresie, ktorá umožňuje identifikovať štatisticky významné vzťahy medzi vybranými premennými. Práca zahŕňa aj historický prehľad vývoja vybraných politických inštitúcií v oboch krajinách, ktorý poskytuje kontext pre interpretáciu analytických výsledkov. Výsledky umožňujú lepšie pochopiť úlohu inštitúcií v rozvojových procesoch a môžu prispieť k ďalšiemu výskumu v tejto oblasti.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses