Optimalizace pracovních procesů v logistice : Využití metod operačního výzkumu - Tranová, Truc Quynh; Skočdopolová, Veronika; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá hledáním optimalizačního modelu, který má za cíl zefektivnit pracovní procesy v logistice ve vybrané firmě. Firma disponuje vlastním vozovým parkem i skladovým prostorem, což jí umožňuje realizovat většinu přeprav materiálu/zboží vlastními pracovníky logistiky. V práci je stručně popsán způsob fungování interní logistiky, včetně procesů plánování tras, příjmu a výdeje zboží apod. Na základě provedené analýzy byly identifikovány klíčové slabiny logistického procesu. Klíčovou slabinou, kterou se tato práce bude zabývat, je neefektivní plánování tras rozvozů a svozů. Řešení bylo realizováno postupnou metodou, kdy nejprve byly zkoumány základní modely. Následně byly prováděny úpravy omezujících podmínek či samotné struktury modelu tak, aby lépe odpovídala specifikům vybrané firmy. Výsledkem jsou dva matematické modely (pro svoz a pro rozvoz) vycházející z klasického problému Capacitated Vehicle Routing Problem (CVRP), které byly následně testovány v reálných podmínkách během čtrnácti dní. V průběhu testování byly měněny vstupní hodnoty, konkrétně požadavky dodavatelů a zákazníků, což umožnilo ověřit flexibilitu a robustnost navržených modelů. K řešení matematických modelů byl využit software FICO Xpress, který umožnil efektivní výpočet a nalezení optimálního řešení. Výsledky této práce přinášejí doporučení pro zlepšení interní logistiky a návrh na využitelný nástroj pro plánování interní přepravy ve vybrané firmě.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses