Analýza cenových bublin na trhu s nemovitostmi v České republice - Pavel, Petr; Čihák, Jakub; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce zkoumá, zda jsou ceny rezidenčních nemovitostí v České republice v letech 2013 až 2023 nadhodnocené. Využívá čtvrtletní data indexu cen nemovitostí, HICP, nájmů a mezd a z nich odvozené poměrové ukazatele. Empirická část kombinuje kointegrační testy, filtraci časových řad, vícerozměrnou regresi, testy Grangerovy kauzality a jednoduchou aplikaci Gordonova modelu. Výsledky ukazují, že ceny bytů, nájmy, příjmy a úrokové sazby tvoří provázaný systém a že krátkodobé změny cen jsou významně spojeny s vývojem hypotečních sazeb a objemem nových hypotečních úvěrů. Práce nenachází jednoznačný důkaz existence cenové bubliny, ale spíše potvrzuje, že růst cen je ve velké míře vysvětlitelný kombinací fundamentálních faktorů, i když v některých letech dochází k výraznějším pozitivním odchylkám. Přidanou hodnotu představuje konstrukce konzistentních kvartálních indexů pro Českou republiku a propojení více analytických přístupů.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses