Digitalizácia vo finančnej správe, analýza a hodnotenie ČR v EU kontexte - Vicena, Martin; Novák, Richard, 1973-; Korčák, Jiří, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá digitalizáciou finančnej správy v Českej a Slovenskej republike so zameraním na porovnanie informačných systémov MOJE daně a Portál finančnej správy. V teoretickej časti sú definované základné pojmy digitalizácie a e-Governmentu, predstavený model vývoja e-Governmentu podľa Layne a Lee a kľúčové faktory ovplyvňujúce implementáciu digitálnych služieb vo verejnej správe. Pozornosť je venovaná aj právnemu a etickému rámcu digitalizácie, konkrétne otázkam transparentnosti, inklúzie, ochrany súkromia a kybernetickej bezpečnosti. Samostatná kapitola analyzuje strategické ciele digitalizácie verejnej správy v Českej a Slovenskej republike a predstavuje rámce ITIL a COBIT ako nástroje riadenia podnikovej informatiky. Praktická časť práce sa zameriava na porovnanie úrovne digitalizácie finančnej správy prostredníctvom analýzy portálu MOJE daně a portálu finančnej správy a skúmania skúseností ich používateľov. Výskum prebiehal formou pološtrukturovaných rozhovorov s dvadsiatimi respondentmi, ktorí portály aktívne využívajú. Získané dáta boli spracované pomocou tematickej analýzy, ktorá umožnila identifikovať hlavné prínosy a problémy digitalizácie v oblastiach efektívnosti, používateľskej prívetivosti, technickej spoľahlivosti a podpory zo strany štátu. Výsledkom práce je porovnanie silných a slabých stránok oboch systémov a zhodnotenie miery napĺňania princípov moderného e-Governmentu.
Vedoucí práce: Richard Antonín Novák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses