Sociálně patologické chování ve vybrané firmě - Szafranková, Simona; Hubinková, Zuzana, 1971-; Honsová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na výskyt, projevy a dopady sociálně patologických jevů ve firmě XY a na možnosti jejich prevence. Teoretická část vymezuje pojmy mobbing, bossing, staffing, sexuální obtěžování, kyberšikanu a rasismus, jejich příčiny a dopady na zaměstnance i organizaci. Výzkumná část kombinuje dotazníkové šetření mezi zaměstnanci a polostrukturované rozhovory, které umožnily zachytit, jak celkový obraz situace, tak i hlubší osobní zkušenosti. Kvantitativní výsledky ukazují převážně přátelskou atmosféru a nízký výskyt otevřených forem šikany, avšak současně poukazují na jednotlivé dlouhodobější případy a faktory související s firemní kulturou a výkonovým tlakem. Kvalitativní analýza tyto poznatky doplňuje o zkušenosti se sexuálními narážkami, bossingem, manipulací či nejednotným přístupem vedení. Syntéza obou přístupů ukazuje, že zásadní roli hraje kvalita komunikace, fungování manažerů a důvěra v procesy řešení stížností. Práce závěrem formuluje doporučení pro posílení prevence, nastavení jasných postupů, podporu duševního zdraví zaměstnanců a zvýšení transparentnosti a spravedlnosti v organizaci.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses