Sociální bydlení v České a Slovenské republice v letech 2015-2023 - Pokorný, Jan; Bartůsková, Lucia; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce porovnává politiky sociálního bydlení v České republice a na Slovensku v letech 2015–2023. Analyzuje jejich legislativní rámce, institucionální nastavení a praktické fungování. Práce detailně hodnotí rozdíly v přístupu obou zemí. Zejména pak absenci zákona o sociálním bydlení v České republice, a naopak systematičtější legislativní rámec na Slovensku. Analýza socioekonomických ukazatelů dále ukazuje, že Česká republika se potýká především s problémem finanční dostupnosti bydlení, zatímco Slovensko čelí také nedostatečné kapacitě nájemního fondu a vyšší míře bytové deprivace. Přidanou hodnotou práce je komplexní propojení legislativních, institucionálních a makroekonomických aspektů. To umožňuje lépe porozumět fungování systémů sociálního bydlení v obou zemích. Práce také přináší vlastní komparativní vyhodnocení, které ukazuje, jak odlišné výchozí podmínky a institucionální rámce ovlivňují efektivitu přijatých opatření.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses