Stanovení vah pro měření inflace a vliv jejich změn na odhad míry inflace - Schubert, František; Musil, Petr; Mazouch, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou měření míry inflace pomocí indexů spotřebitelských cen (CPI) a harmonizovaných indexů spotřebitelských cen (HICP). Práce se zaměřuje na stanovení vah pro CPI a HICP, jejich porovnání a jejich nedostatky. Součástí práce je komparace metodiky tvorby indexů CPI mezi Českou republikou a vybranými evropskými zeměmi. Dále práce konzultuje význam zahrnutí imputovaného nájemného vlastníků do indexu spotřebitelských cen a jeho vliv na přesnost a srovnatelnost odhadů. Cílem práce je poskytnout analýzu vlivu změn vah na odhad inflace, zhodnotit metodologické rozdíly mezi zeměmi a diskutovat význam imputovaného nájemného vlastníků a nákladů na bydlení v kontextu měření míry inflace.
Vedoucí práce: Petr Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses