Reaganomics : fiskální politika prezidenta Ronalda Reagana - Rebeta, Vladimír (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou fiskální politiky Spojených států amerických v letech 1981 až 1989 za vlády prezidenta Ronalda Reagana. Toto období je vymezeno dvěma funkčními obdobími prezidenta, pro něž byla charakteristická radikální změna hospodářské strategie známá jako Reaganomics. Cílem této práce je potvrzení hypotézy v následujícím znění: federální výdaje na zbrojení měly v období konce studené války pozitivní dopad na hospodářský růst Spojených států, avšak zároveň se staly hlavním faktorem prohlubování negativní bilance federálního rozpočtu. V souvislosti s testováním dané hypotézy budou zodpovězeny následující výzkumné otázky: Jak se vyvíjely federální výdaje na zbrojení v období let 1981–1988? Jak se měnilo saldo a struktura federálního rozpočtu v letech 1981–1988? Do jaké míry se reaganomika v období 1981–1988 zakládala na principech ekonomie strany nabídky? Teoretická část diplomové práce se zabývá vymezením nástrojů fiskální politiky, teoretickým ukotvením Reaganomics, principy ekonomie strany nabídky a dobovým kontextem stagflace 70. let. V praktické části analýza prokázala, že federální výdaje na zbrojení zaznamenaly masivní a setrvalý nárůst, čímž se staly klíčovou prioritou výdajové strany rozpočtu. Ve vztahu k saldu rozpočtu práce dospěla k závěru, že kombinace těchto rostoucích výdajů a radikálních daňových reforem vedla k vytvoření hlubokých strukturálních deficitů a k bezprecedentnímu nárůstu federálního dluhu. Zhodnocení principů reaganomiky ukazuje, že ačkoliv administrativa aplikovala nástroje nabídkové ekonomie, očekávané samofinancování daňových škrtů se nepotvrdilo a hospodářský růst byl tažen spíše dluhem financovanou poptávkou. Práce tak na základě dekompozice tempa růstu HDP plně potvrzuje stanovenou hypotézu, neboť zbrojní výdaje působi