Multiplatformní mobilní aplikace pro hudebníky na správu písniček s akordy - Talkner, Patrik (2025)
Práce se zabývá návrhem a vývojem mobilní aplikace pro správu a zobrazení akordových písní, určené zejména pro méně zkušené amatérské hudebníky vystupující před živým publikem. Cílem práce bylo navrhnout a implementovat řešení, které muzikantům usnadní práci s repertoárem. Aplikace má pomáhat jak v přípravné fázi, tedy při vyhledávání, vytváření a úpravě skladeb a při jejich organizaci do playlistů, tak i během samotného živého hraní. Muzikant bude mít všechny potřebné písně přehledně na jednom místě a snadno si může zvolit transpozici tóniny a upravit, jaké informace o písni budou na obrazovce zobrazeny. Součástí řešení je také možnost sdílení playlistů mezi uživateli, která umožňuje snadnější spolupráci v rámci hudebních skupin. V úvodní části práce byla provedena analýza existujících aplikací s podobným záměrem a identifikace jejich nedostatků, na jejichž základě byly definovány požadavky na vlastní řešení. Následoval návrh architektury, uživatelského rozhraní a databázového modelu. Vývoj aplikace probíhal iterativně s využitím principů agilní metodiky. Uživatelská část byla vytvořena pomocí frameworku React Native a platformy Expo určené pro vývoj mobilních aplikací, serverová část byla realizována s využitím Node.js, Express.js a MongoDB. Aplikace byla průběžně testována a vyhodnocována na základě zpětné vazby od uživatelů. Výsledkem je funkční aplikace na platformách Android a iOS, která může sloužit jako užitečný a přehledný nástroj pro práci s hudebním repertoárem.