Dopad umělé inteligence na hodnocení a vzdělávání studentů na vysokých školách - Konkov, Dmitry; Sigmund, Tomáš; Pavlů, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem využívání nástrojů umělé inteligence na hodnocení a vzdělávání studentů vysokých škol v České republice z pohledu formativního hodnocení. Teoretická část vymezuje pojmy umělá inteligence ve vzdělávání, formativní hodnocení, zpětná vazba, transparentnost a férovost hodnocení a akademická integrita a představuje rámec, v němž je AI chápána jako potenciální „první čtenář“ a zdroj předběžné zpětné vazby. Na základě literatury jsou definovány tři klíčové konstrukty - frekvence využití AI, kvalita zpětné vazby a transparentnost a férovost kurzových pravidel - a jejich operacionalizace v dotazníku. V empirické části je využita kvantitativní metoda online dotazníkového šetření mezi studenty vysokých škol (N = 100). Z odpovědí jsou konstruovány indexy I_Frekvence_AI, I_Kvalita_ZV a I_Transparentnost_Ferovost, které jsou analyzovány ve vztahu k počtu iterací před odevzdáním písemné práce (Q18) a k deklaraci využití AI (Q17). Výsledky ukazují, že vyšší frekvence využívání AI i vyšší vnímaná kvalita zpětné vazby vyučujících souvisejí s větším počtem přepracování práce před odevzdáním. Transparentnější a férovější kurzové prostředí je spojeno s vyšší pravděpodobností otevřené deklarace využití AI. Práce tak přispívá k pochopení toho, jak lze nástroje AI a formativní hodnocení propojit tak, aby podporovaly učení studentů, nikoli pouze výslednou podobu textu.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses