Předpoklady pro rozvoj gastroturismu v České republice - Pangrácová, Natálie; Petrů, Zdenka, 1953-; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce se zabývá předpoklady rozvoje gastroturismu v České republice se zaměřením na roli regionálních potravin, certifikačních projektů, gastrofestivalů a gastronomických průvodců. Cílem práce bylo zhodnotit význam těchto prvků a posoudit jejich vliv na rozhodování návštěvníků i postoje gastronomických podniků. Pro splnění cíle byla využita analýza odborných zdrojů a dvě kvantitativní dotazníková šetření zahrnující 102 účastníků cestovního ruchu a vybraný vzorek gastronomických provozoven. Výsledky ukázaly vysokou důvěru v regionální potraviny, nízké povědomí o projektu Czech Specials a výrazně rostoucí oblibu gastrofestivalů. Respondenti i podniky potvrdili, že gastronomičtí průvodci – zejména Michelin, Gault & Millau a Gastromapa – mají silný vliv na formování preferencí návštěvníků a výběr restaurací. Účastníci výzkumu projevovali aktivní zájem o kvalitní a lokální produkty a vysokou motivaci cestovat za gastronomií. Práce prokázala, že zkoumané předpoklady představují klíčové faktory rozvoje gastroturismu a vytvářejí značný potenciál pro další posilování gastronomické identity a atraktivity destinací v České republice.
Vedoucí práce: Zdenka Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses