Právní překážky podnikání formou start-up v České republice - Čiháková, Agáta (2025)
Název: Právní překážky podnikání formou start-up v České republice Cíl práce: Cílem této práce je identifikovat právní a ekonomické překážky, kterým čelí start-upy při zakládání a dalším provozování v České republice a určit způsoby překonání těchto překážek. Dále charakterizovat start-up, identifikovat a zhodnotit způsoby financování start-upů. Následně určit právní formy podnikání ve formě start-upů a jejich způsoby založení. Obsah: Seznam použitých zkratek Úvod 1. Vymezení pojmu start-up a jeho právní aspekty 1.1. Charakteristika start-up 1.2. Právní formy podnikání formou start-up 1.3. Způsoby založení 1.4. Analýza právních překážek při zakládání start-upu 1.5. Analýza právních překážek při dalším provozování start-upu 2. Financování start-upu a ekonomické překážky v České republice 2.1. Možnosti financování 2.2. Analýza ekonomických překážek, kterým start-up čelí při zakládání 2.3. Analýza ekonomických překážek při dalším provozování start-upu Závěr Seznam použité literatury Primární zdroje: Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 262/2006., Zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 190/2004 Sb., Zákon o dluhopisech, ve znění pozdějších předpisů. Sekundární zdoje: (2022, 7. dubna). Deloitte: Jaké jsou největší problémy českých startupů? Business.Info. https://www.businessinfo.cz/clanky/deloitte-jake-jsou-nejvetsi-problemy-ceskych-startupu/ Borýsek, P. (2021). Jak založit, vést a rozvíjet start-up: Byznys plán a peníze. E15. https://www.e15.cz/byznys/startupy/jak-zalozit-vest-a-rozvijet-start-up-byznys-plan-a-penize-1375641 Buchalcevová, Z. (2018, 6. března). 8 tipů, kde získat peníze na rozjezd podnikání. Podnikatel.cz.