Pivní index – Ekonometrická analýza vývoje pivní turistiky v ČR - Janda, Filip; Herget, Jan; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce zkoumá vývoj pivní turistiky v České republice a její význam v kontextu měnící se spotřeby piva a dynamiky cestovního ruchu. Navazuje na dosavadní koncept Pivního indexu a usiluje o jeho empirické ověření prostřednictvím kombinace sekundárních dat, terénního šetření a ekonometrické analýzy. Cílem práce je kvantifikovat ekonomický význam pivní turistiky v České republice prostřednictvím určení podílu turistů na celkové spotřebě piva v ČR a analýzy dlouhodobých trendů. Metodologický rámec tvoří analýza časových řad vybraných ukazatelů pivovarnictví a cestovního ruchu, regresní analýza ilustrující vztah mezi počtem turistů a celkovou spotřebou piva v ČR a Pivní indexy. Výsledky potvrzují, že celková spotřeba piva v ČR i na obyvatele dlouhodobě klesá, zatímco počet pivovarů, zejména minipivovarů stabilně roste. Primární šetření ukázalo, že turista během pobytu v ČR vypije v průměru 2,63 piva denně, což umožnilo kvantifikovat jeho podíl na domácí spotřebě. Regresní model dále prokázal, že nárůst o 1 000 turistů zvýší celkovou spotřebu piva v ČR přibližně o 43 hektolitrů piva. Pivní turistika tak tvoří vcelku stabilní segment, jehož význam má rostoucí tendenci a který má schopnost částečně kompenzovat některé oslabené trendy domácí poptávky. Práce poskytuje ucelený empiricky podložený rámec pro měření vlivu cestovního ruchu na spotřebu piva v ČR a otevírá prostor pro další rozvoj metodiky Pivního indexu, hlubší segmentaci turistů i aplikaci ekonomických dopadů na konkrétní eventy pivní turistiky.
Vedoucí práce: Jan Herget
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses