Analýza vlivu sociálních platforem na nákupní chování a jeho implikace pro vzdělávací a zdravotní systémy v ČR za rok 2025 - Svátková, Nikol; Rotschedl, Jiří, 1982-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá tím, jak sociální platformy formují impulzivní nakupování spotřebitelů v České republice v roce 2025 a proč je nezbytné tento jev detailně zkoumat v souvislosti s jeho rostoucím dopadem na finanční stabilitu jednotlivců i tvorbu veřejných politik. Cílem práce je analyzovat vztah mezi užíváním sociálních sítí a spontánními nákupními rozhodnutími a identifikovat faktory, které tuto dynamiku ovlivňují. Výzkum využívá kvantitativní metodologii založenou na dotazníkovém šetření, které umožňuje testovat hypotézy týkající se demografických rozdílů, osobnostních charakteristik a sociálně-psychologických mechanismů popsaných v behaviorální ekonomii. Závěry práce ukazují, že sociální platformy utvářejí nákupní chování uživatelů, přičemž impulzivní nakupování je častější u jedinců s vyšší mírou impulzivity a u žen. Výsledky zároveň potvrzují potřebu preventivních opatření a vzdělávacích programů zaměřených na odpovědné rozhodování v online prostředí.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses