Hospodářský vývoj Španělska po pádu frankistického režimu v 70. a 80. letech 20. století - Diviš, Roman (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje hospodářský vývoj Španělska po pádu frankistického režimu se zaměřením na období druhé poloviny 70. let a 80. let 20. století. Cílem práce je zhodnotit dopady hospodářsko-politických opatření na ekonomickou výkonnost země a identifikovat klíčové faktory této transformace. Práce vychází z teoretických přístupů vztahujících se k hospodářskému růstu, strukturální transformaci a otevřenosti ekonomiky a tyto koncepty aplikuje na empirickou analýzu vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů. Metodologicky je práce založena na analýze sekundárních zdrojů, odborné literatury a oficiálních statistických databází, přičemž využívá především deskriptivní a komparativní metody a interpretaci časových řad. Empirická část se soustředí zejména na vývoj hrubého domácího produktu, inflace, míry nezaměstnanosti, veřejných financí a zahraničně-ekonomických vztahů. Výsledky analýzy ukazují, že stabilizační politika, strukturální reformy a postupná liberalizace sehrály zásadní roli při obnovení makroekonomické rovnováhy a vytvoření podmínek pro dlouhodobější hospodářský růst. Zvláštní význam měl vstup Španělska do Evropských společenství v roce 1986, který posílil otevřenost ekonomiky, zlepšil investiční prostředí a přispěl k urychlení procesu hospodářské konvergence. Práce tak přispívá k pochopení specifik ekonomické transformace Španělska a zdůrazňuje význam institucionální modernizace a mezinárodní integrace pro ekonomický vývoj.