Vliv úrokových sazeb na nemovitostní trh v letech 2014 až 2024 v ČR - Němžanov, Oleg; Rotschedl, Jiří, 1982-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce se věnuje vlivu úrokových sazeb na rezidenční nemovitostní trh v České republice v letech 2014 až 2024. Cílem je analyzovat, jak změny úrokových sazeb ovlivňují ceny bytů a domů a objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů. V praktické části jsou použita data o nabídkových cenách nemovitostí od společnosti XP invest, s. r. o., prostřednictvím portálu INEM a údaje České národní banky o dvoutýdenní reposazbě, hypotečních sazbách, inflaci a objemu nových čistých hypoték. Analýza vývoje těchto ukazatelů ukazuje, že v období nízkých úrokových sazeb dochází k růstu objemu hypoték a k rychlému růstu cen nemovitostí, zatímco v období vysokých sazeb dochází k útlumu úvěrové aktivity a ke zpomalení růstu cen nebo k jejich mírnému poklesu. Práce potvrzuje, že úrokové sazby jsou v daném období jedním z rozhodujících faktorů vývoje realitního trhu a zároveň upozorňuje na omezenou nabídku bydlení, která zvyšuje citlivost cen na změny úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses