Analýza prvního pětiletého plánu na příkladu národního podniku KOH-I-NOOR, spojené kovoprůmyslové závody, Praha - Brunová, Jana; Jakubec, Ivan, 1960-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou prvního pětiletého plánu, v národním podniku KOH-I-NOOR, spojené kovoprůmyslové závody, Praha, ve kterém zkoumá výrobní plány a jejich plnění. Hlavním cílem práce je verifikovat hypotézu, že stanovené cíle prvního pětiletého plánu nebyly, splněny. Práce se nejdříve zabývá problematiku centrálně plánované ekonomiky. Dále se zaměřuje na hospodářsko-politickou situaci v Československu v letech 1945-1953, zde je popsán i první pětiletý plán v průmyslu, přičemž práce klade důraz na lehký průmysl. Praktická část je věnována už samotnému zkoumaní podniku. Pro analýzu byla využita archivní data z fondu KOH-I-NOOR a.s., NAD 1916, uloženého ve Státním oblastním archivu v Praze. Výzkum dospěl k závěru, že hypotéza byla vyvrácena, neboť podnik stanovený pětiletý plán plnil úspěšně. Dále práce uvádí faktory, které ovlivnily průběh plnění pětiletého plánu, a poukazuje na specifika fungování podniku v podmínkách centrálně plánované ekonomiky. Tím přispívá k hlubšímu porozumění problematice lehkého, respektive spotřebního průmyslu.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses