Deglobalizační tlaky a česká ekonomika : Reakce a adaptace na nové světové trendy k roku 2024 - Rejmanová, Tereza; Klement, Josef, 1990-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce si klade za cíl posoudit, zda současné deglobalizační tendence ovlivňují českou ekonomiku, nebo zda Česká republika jako malá otevřená a exportně orientovaná země zůstává vůči těmto tlakům odolná. Analýza sleduje vývoj ekonomické otevřenosti, zahraničního obchodu, přílivu přímých zahraničních investic a strukturální soběstačnosti v souvislosti s finanční krizí v roce 2008, pandemií COVID–19 a ruskou invazí na Ukrajinu. Pro naplnění cíle je využita kombinace kvantitativní analýzy časových řad makroekonomických indikátorů a kvalitativní obsahové analýzy strategických hospodářsko-politických dokumentů. Výsledky ukazují, že česká ekonomika nenaplňuje scénář deglobalizace ve smyslu oslabování vazeb na mezinárodní trhy. Ekonomická otevřenost zůstává dlouhodobě vysoká. Příliv přímých zahraničních investic je sice volatilnější, ale bez trvalého poklesu a endogenní růstový mechanismus není narušen. Největší změny se projevují v energetice, kde po roce 2022 roste důraz na diverzifikaci a bezpečnost, zatímco potravinová soběstačnost se zvyšuje jen omezeně. Hospodářská politika se po roce 2020 více orientuje na odolnost a podporu strategických odvětví, avšak bez odklonu od modelu otevřené ekonomiky. Česká republika tak neprochází deglobalizací, ale procesem regionální adaptace globalizace. Závěry práce mohou sloužit jako relevantní podklad pro budoucí hospodářsko-politická rozhodnutí v podmínkách zvýšené globální nejistoty.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses