Porovnání finanční dostupnosti bydlení v Praze a ve Zlínském kraji k roku 2025 - Horková, Klára; Klement, Josef, 1990-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá regionálními rozdíly ve finanční dostupnosti vlastnického bydlení v Praze a ve Zlínském kraji. Hlavním přínosem práce je využití modelových rodin a vlastní výpočty ukazatelů finanční dostupnosti vlastnického bydlení na základě reálných dat. Práce také zohledňuje různé příjmové úrovně domácností, protože vychází z předpokladu, že se regionální rozdíly mezi domácnostmi liší na základě jejich příjmů. Teoretická část představuje hlavní ekonomické koncepty relevantní k tématu práce. Stěžejní je kapitola zabývající se dostupností bydlení, konkrétně části věnované měření finanční dostupnosti bydlení a podmínkám získání hypotéky. Důležitá je také kapitola zaměřená na regionální nerovnosti, zejména části popisující ekonomické důvody regionálních nerovností v dostupnosti bydlení a důsledky špatné dostupnosti bydlení. Praktická část nejprve analyzuje vývoj klíčových ekonomických ukazatelů v obou krajích. Následně pracuje s modelovými rodinami, vytvořenými tak, aby pokrývaly všechny příjmové kategorie. Každé modelové rodině je přiřazena vhodná dispozice bytu podle počtu členů. Data o cenách bytů byla získána z databáze INEM. Ze získaných dat vyplynulo, že ceny v Praze jsou obecně vyšší a obsahují více odlehlých hodnot. Ceny Zlínského kraje se u všech sledovaných dispozic držely pod 25. percentilem pražských cen. V přepočtu na cenu za m2 vycházela jako nejdražší dispozice 1+kk, a to v Praze i ve Zlínském kraji. Pro každou modelovou rodinu byly dále vypočítány ukazatele finanční dostupnosti vlastnického bydlení. Výsledky naznačují, že žádná z nízkopříjmových rodin by na hypotéku pravděpodobně nedosáhla ani v jednom z krajů. Cílem diplomové práce je ověřit hypotézu, že „Regionální rozdíly ve finanční dostupnosti vlastnického bydlen
Tuto hypotézu se nepodařilo zamítnout, jelikož u všech nízkopříjmových modelových rodin byly regionální rozdíly u vypočítaných ukazatelů finanční dostupnosti vlastnického bydlení podstatně vyšší než u modelových rodin s vyšším příjmem.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses