CHARITATIVNÍ ČINNOST KATOLICKÉ CÍRKVE A JEJÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE PO ROCE 1989 - Horáček, Adam (2025)
Tato diplomová práce mapuje působení katolické církve na poli sociální politiky v České republice. Analýza v této práci má za cíl zjistit rozsah působení sociální angažovanosti katolické církve a současně prozkoumat vývoj objemu těchto aktivit v uplynulých 10 až 20 letech, jelikož obdobný výzkum v akademickém prostředí neexistuje. Práce do jisté míry nalézá aktuální roli církví v české sociální politice navzdory historickému trendu poklesu významu církví v českém prostředí. Teoretická část práce popisuje základní teoretická východiska sociální politiky a charitativního působení katolické církve. Zároveň mapuje historickou trajektorii křesťanské dobročinnosti v českých zemích a současné charitativní aktivity katolické církve ve světě. Praktická část je případovou studií zaměřující se na organizaci Charita Česká republika, která je jediným významným a systematickým poskytovatelem sociální a zdravotní péče v České republice pod záštitou katolické církve. Tato část obsahuje analýzu finančních i nefinančních aspektů Charity v současnosti na základě dat publikovaných touto organizací. V druhém oddílu praktické části jsou vybrané ukazatele z předchozí kapitoly zkoumány v časových řadách za účelem zjištění vývoje těchto ukazatelů, které následně zobrazují vývoj objemu aktivit katolické církve v kontextu sociální politiky. Na základě analýzy byl zjištěn významný rozsah aktivit Charity. Data zároveň zobrazila, kde a v jaké míře naplňuje organizace princip subsidiarity. Pomocí analýzy časových řad vybraných ukazatelů byl potvrzen neklesající trend vývoje objemu sociálních činností Charity, čímž byl podpořen argument o nezastupitelnosti církevních organizací v sociální politice České republiky.