Analýza výstupů důchodové reformy v letech 2021 až 2025 v České republice - Borovičková, Kateřina; Bartůsková, Lucia; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Předmětem diplomové práce je analýza a kritické zhodnocení důchodové reformy realizované Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky v letech 2021 až 2025. Hlavním cílem práce je posoudit obsah a dopady jednotlivých reformních opatření, zhodnotit jejich vliv na dlouhodobou finanční udržitelnost důchodového systému a posoudit míru srozumitelnosti a flexibility systému po zavedených změnách. Analýza vychází z demografických a fiskálních projekcí institucí, které upozorňují na výrazné demografické stárnutí, zvyšující se index ekonomické závislosti, snižující se porodnost a rostoucí výdajové tlaky. Metodologický postup kombinuje kvantitativní analýzu klíčových ukazatelů, jako jsou náhradový poměr, podíl výdajů na starobní důchody na HDP, saldo důchodového účtu a nerovnostní indikátory, s kvalitativní analýzou legislativních dokumentů, zpráv odborných institucí a doporučení OECD. Výsledky ukazují, že reforma přispívá ke střednědobé udržitelnosti prostřednictvím zvýšení důchodového věku, zpřísnění valorizace a zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů, avšak pouze částečně reflektuje mezinárodní doporučení týkající se automatických stabilizačních mechanismů. Závěrem práce formuluje doporučení směřující k dalšímu posílení finanční stability, zejména v oblasti automatických mechanismů, vícezdrojového financování a zjednodušení legislativní struktury systému.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses